Biopsia: Ajo që https://harmoniqhealth.com/al/ duhet të dini

Biopsia: Ajo që https://harmoniqhealth.com/al/ duhet të dini

Një biopsi është një procedurë diagnostikuese që mund të ndihmojë mjekët të diagnostikojnë sëmundjet. Ai përfshin heqjen e një kampioni të indeve ose qelizave dhe dërgimin e tij te një patolog për ekzaminim, zakonisht nën një mikroskop. do të thotë pamje. Së bashku, ata nënkuptojnë "të shohësh jetën".

Një biopsi përfshin një patolog që ekzaminon mostrat e indeve për shenja të sëmundjeve dhe shtrirjen e përparimit të tyre. Një patolog është një mjek i specializuar që shqyrton indet trupore dhe lëngje për të siguruar diagnoza që udhëzojnë vendimet e trajtimit.

Në varësi të vendndodhjes së indeve, profesionistët mjekësorë mund të përdorin lloje të ndryshme të biopsive. Opsionet përfshijnë:

  • Një Scrape: Në këtë procedurë, një profesionist i kujdesit shëndetësor heq qelizat nga sipërfaqja e indit të synuar. Kjo teknikë është e zakonshme në shfaqjet e kancerit të qafës së mitrës, të njohura si Pap Smears. Kjo metodë e biopsisë mund të mbledhë mostra të indeve të thella që mjekët mund të kontrollojnë për përparimin e kancerit të lëkurës. Ata mund të përdorin një gjilpërë të gjerë për një biopsi thelbësore ose një të hollë për një biopsi aspirimi të gjilpërës së imët (FNAB). Kjo teknologji është e zakonshme në ekzaminimin e kancerit të gjirit dhe biopsitë e trurit. Mjeku mund të përdorë një kolposkop, i cili është një teleskop me përqendrim të ngushtë që bën të mundur që të shihen në detaje fushat e qafës së mitrës. . Një endoskop është një instrument i gjatë, i hollë, optik që përdorin mjekët për të parë thellë brenda trupit. Kjo biopsi mund të mbledhë mostra nga zorrët, zorra e trashë, mushkëritë dhe rrugët e tjera të brendshme. për provim. Mjekët i përdorin ato për të diagnostikuar si sëmundje kanceroze ashtu edhe jo kanceroze. Nëse biopsia tregon se rritja është kanceroze, mjekët mund të kryejnë operacione për të hequr rritjen. Do të zbulojë çdo organizëm inflamacion ose bakterial, siç është Helicobacter pylori. lezione ose kancer.
  • Biopsitë e gjirit: Lloje të ndryshme të biopsive mund të përcaktojnë nëse anomalitë në indet e gjirit janë lezione beninje ose nëse masa është kanceroze dhe kërkon trajtim të mëtejshëm.

analiza dhe rezultatet

Një patolog zakonisht do të ekzaminojë mostrat e indeve nën një mikroskop për të vlerësuar praninë e sëmundjes dhe përparimin. , ose beninje. Nëse është malinje, ata do të vlerësojnë se sa agresive ose e përparuar është kanceri, pasi ky informacion do të udhëzojë vendimet e trajtimit.

Mësoni më shumë rreth fazave të kancerit. Përgatitni një raport që përfshin çdo gjetje jonormale ose të rëndësishme. Ata do ta dërgojnë këtë raport te mjeku që urdhëroi biopsinë.

sa kohë duhet? Një rezultat i drejtpërdrejtë mund të jetë i gatshëm brenda 1-2 ditëve, por një rast më kompleks mund të zgjasë më shumë. Ka shumë shkaqe të mundshme të vonesës në rezultatet e biopsisë. Për shembull, mjekët mund të kërkojnë teste shtesë ose të kërkojnë një mendim të dytë.

çfarë të presësh

Shkalla në të cilën duhet të përgatisë një person do të varet nga lloji i biopsisë. Asnjë përgatitje e veçantë nuk është e nevojshme për një FNAB në zyrën e një mjeku. Individi thjesht do të duhet të nënshkruajë një formë pëlqimi për të konfirmuar se ata pajtohen me procedurën, dhe ata mund të duhet të veshin një fustan në vend të rrobave të tyre.

Në disa raste, mjeku mund t’i kërkojë personit të përmbaheni nga ngrënia ose pirja e mëparshme. Një person duhet të kontrollojë me mjekun nëse mund të vazhdojë të marrë ilaçet ose shtesat e tyre të zakonshme si normale. Shkoni në shtëpi në të njëjtën ditë. H3> Anestezion

Procedura të ndryshme të biopsisë do të përfshijnë përdorime të ndryshme të anestezionit. Për shembull, në një FNAB, një mjek mund të administrojë vetëm një anestezion lokal në vendin e birrës. Në të kundërt, copëzimi i një mostre indesh nga pjesa e brendshme e gojës zakonisht nuk kërkon fare anestezi. Llojet e anestezisë.

A është e dhimbshme? /p>

Një person që i nënshtrohet një biopsie gjilpërash mund të ndiejë një majë të mprehtë. Në varësi të llojit të biopsisë, mund të ketë disa dhimbje në vendet e prerjes ose birë për disa ditë.

A është e sigurt?

Biopsitë janë zakonisht të sigurta, procedura me rrezik të ulët. Ashtu si me çdo shqetësim të lëkurës, ekziston rreziku i infeksionit dhe gjakderdhjes. Në raste të rralla, mund të ndodhë gjakderdhja e tepërt. Kjo mund të kërkojë procedura të mëtejshme për të korrigjuar.

criticalshtë thelbësore të kuptohet që biopsitë janë procedura jashtëzakonisht të sigurta që mund të japin informacion jetësor për shëndetin e ardhshëm të një personi. Ato përfshijnë mbledhjen e mostrave të indeve nga njerëzit dhe ekzaminimin e tyre nën një mikroskop. Mjekët mund të kryejnë shumë biopsi nën anestezion lokal, duke i lejuar njerëzit të kthehen në shtëpi në të njëjtën ditë. Procedura më invazive mund të kërkojnë një anestezion të përgjithshëm dhe një qëndrim brenda natës.

Shumë njerëz marrin rezultatet e tyre të biopsisë brenda 2 ditëve. Pajisjet Mjekësore/Diagnostifikimi

  • Mjekësia parandaluese
  • Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

    pornstar doggy style fuck in wedding dress hd pics indiansexmovies.mobi sex videos telugu sex video call takingabout lesbian porn new girls big booty big back cocks hard xxx photos